četrtek, 25. maj 2017

Kako zaščititi otroka pred soncem

Poletje je že skoraj tu. Sončni dnevi kličejo ven v naravo. Ker je sonce zelo močno, se starši pogosto sprašujejo, kako pred njim zaščititi občutljivo otroško kožo. 

V Pedosani se pogovarjamo o aktualnih temah in ta je trenutno kar vsakodnevno v teku na naših uricah. Naše mnenje glede zaščite otroške kože je:

- Kadar je naša senca krajša od našega telesa je čas, da se premaknemo v senco.

- Najboljša zaščita pred soncem je izogibanje soncu med 12.00 in 17.00 uro v poletnih mesecih.
Seveda to ne pomeni, da med tem časom ne smete iti ven. Vendar če res ni nujno, raje ne.

- Zaščitite otroka s pokrivali (širokokrajnim klobukom ali čepico s ščitnikom) in svetlimi, gosto tkanimi oblačili z dolgimi rokavi. Oblačila naj bodo širša, da niso oprijeta po telesu (NE BODIJI).
- Pred 6. mesecem starosti ne nanašajte sončne kreme. Kar tudi NE pomeni, da ko boste nanašali kremo na otroško kožo, da lahko podaljšate izpostavljanje soncu. Uporabljajte zaščitno kremo z visokim zaščitnim faktorjem (ne več kot 30), ki blokira UVA in UVB žarke.

- Pazite na odboj sončnih žarkov od peska in vode.

- Sonce nas lahko opeče tudi v senci.

Starši, zavedamo se, da vas skrbi, da bi občutljivo kožo vašega malčka opeklo. Pa vendar vaš otrok potrebuje sonce. S tem pridobiva zelo pomemben vitamin D. Ne mažite otroške kože, kadar res ni potrebno. Jutranji krajši sprehod po soncu lahko opravite s kratkimi oblačili in klobučkom.
Seveda so tudi starši, ki pretiravajo z izpostavljanjem sončnim žarkom in zelo pogosto opazim, da so z otroki v najmočnejši vročini zunaj. Tudi če je otroška koža že lepo porjavela, še ne pomeni, da jih ne more opeči. Temnenje oziroma obarvanost kože zaradi sonca ni namreč reakcija kože na nekaj prijetnega, temveč je znak, da je bila koža že poškodovana in so se v njej sprožili določeni obrambni mehanizmi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar