četrtek, 6. oktober 2016

Termoregulacija in prilagajanje dojenčka temperaturnim spremembam

Odraslim ljudem nam je povsem logično, da če nas zebe, se oblečemo in če nam je vroče, da se slečemo ter gremo v senco.

Dojenčki svoje počutje izražajo z jokom. Vsi dojenčki so občutljivi na temperaturne spremembe v okolju, zato se moramo zavedati njihovih potreb. Pomembno je, da poznamo območje »nevtralne temperature«, v kateri lahko dojenček ohranja telesno temperaturo brez večjih naporov. Dojenčki se hitro prilagajajo okolju, zato že po nekaj dneh po rojstvu, če so primerno oblečeni, dobro prenašajo temperaturne spremembe.

Vsak donošen novorojenček ima posebno orožje za vzdrževanje telesne temperature. Rjava maščoba ob rojstvu predstavlja pet odstotkov otrokovega telesa, nahaja pa se na hrbtu, ramah in vratu.

Kadar je dojenčku vroče, si pomaga z nagonom in poskuša odejo z nogo odstraniti, ne more pa odstraniti oblačil s sebe. Svoje počutje izraža z jokom. Jok pa dodatno pregreva dojenčka.

Večja težava je, če ga zebe, saj še nima sposobnosti drgetanja, kot to počnemo odrasli kadar nas zebe in si s tem dvigujemo temperaturo.

Zato je še kako pomembno, da odreagiramo na dojenčkov jok, saj nam lahko sporoča, da mu je vroče ali da ga zebe. Njegovo temperaturno stanje telesa preverjamo vedno tako, da ga potipamo v predelu prsnega koša in ne za okončine.


Ni komentarjev:

Objavite komentar