četrtek, 13. oktober 2016

3 stvari, katere ne smete pozabiti ...

... v obdobju od rojstva do 4. meseca starosti

Kako se bo posamezen dojenček razvijal je odvisno od potenciala, s katerim se je rodil in od okolja, v katerem bo živel. Pomembne so priložnosti, spodbude, izkušnje, ki mu jih zagotovijo starši oziroma tisti, ki zanj skrbijo.


Starši, vaš dojenček potrebuje nežnost, nego, pozornost,… POTREBUJE pa tudi priložnost za gibanje! Naj bo čimveč na tleh od rojstva dalje, saj bo s tem raziskoval svoje telo, okolje v katerega se je rodil in gibalni razvoj se bo začel.  

Tri stvari na katere ne smete pozabiti v obdobju od rojstva do 4. meseca starosti:

1. Odlaganje na tla, tudi na trebušček

Dojenčka odlagajte na tla, na blazino in tudi na trebušček. Razvoj se odvija od glave proti medenici in od sredine telesa navzven. S tem ko bo ležal na trebuščku, se bo učil kako kontrolirati glavo, saj bo s tem krepil vratne mišice in se naučil, da bo, če bo uporabljal roke, lažje dvignil glavo. Naučil se bo “pasti kravce”.



2. Igrajte se z njim

Ja, že v tako zgodnjem obdobju se lahko igrate s svojim dojenčkom in dobro vplivate na njegov gibalni razvoj. Ena izmed osnovnih vaj od tretjega meseca dalje je, da se usedete na tla na blazino. Dojenčka odložite na tla, med vaše noge tako, da ga bočno naslonite na svojo nogo (v bočni sed), s trupom naslonjenim na vaše stegno. Z njim se igrate tako, da ga vabite, da bi iztegnil roko k igrači. Spodbujamo, da bi razvil (spoznal) roko, odpiral dlani, jo iztegoval k igrači. Prav ta vaja kasneje vodi v obrat na vse štiri.



3. Razgibajte ga

Dojenček je 9 mesecev v maminem trebuhu. Z rastjo mu zmanjkuje prostora za gibanje, zato ima ob rojstvu medenico in okončine trde, toge. Za boljši gibalni razvoj je zelo pomembno, da mu vsakodnevno razgibamo noge, roke in medenico.

Ena izmed vaj, za razgibanje nog in medenice je ta, da dojenčeka odložimo na hrbet. Primemo ga za noge pod koleni in mu jih krčimo proti popku z rahlim potiskom kolen navznoter na trebušček. S tem vršimo tudi rahel pritisk na trebušček in posledično dobro dene pri težavah s krči.  


Ni komentarjev:

Objavite komentar