četrtek, 27. oktober 2016

Ostranjevanje tujkov pri dojenčkih in otrocih

Ljudje smo raziskovalna bitja. Že dojenček z vso vnemo raziskuje in si ogleduje različne predmete. Ko se jim razvije pincetni prijem, so majhni predmeti celo nabolj zanimivi.

Zato je na mestu, da starši umikate majhne žoge (frnikule), kovance, trde bonbone in podobne, za zadušitev nevarne predmete. 

Če do zaužitja ali vdihnjenja pride in se začnejo težave z dihanjem, ki so združene s kašljanjem, davljenjem in težkim, piskajočim dihanjem ukrepamo po naslednji načelih.

Metodo odstranjevanje tujkov lahko uporabljamo samo pri tistih dojenčkih in otrocih, pri katerih je bilo vdihnjenje tujka jasno, smo mu bili priča ali ko je zelo verjetno zaradi neučinkovitega kašljanja, težkega dihanja in se stanje slabša.

Če otrok še kašlja in je še pri zavesti, potem je potrebno kašljanja spodbujati. Noben poseg ni na mestu, dokler je kašelj še učinkovit. Ukrepamo šele, ko postane kašelj neučinkovit.

Pri postopku odstranjevanja tujka pri DOJENČKIH je potrebno biti zelo previden. Pritiski na trebuh lahko pri dojenčkih povzročajo poškodbo zaradi sorazmerno večjih jeter in bolj ranljive jetrne ovojnice. 
Zato je pri tej starostni skupini priporočeno uporabiti kombinacijo udarcev po hrbtu in pritiskov na prsni koš, da bi tako odstranili tujek iz dihal. 
Dojenčka namestimo tako, da je s trupom na reševalčevi (starševi) podlahti z glavo navzdol. Z zgornjim delom dlani druge roke reševalec nato petkrat udari po hrbtu med lopaticama. Če tujek ne izleti iz dihal, je potrebno dojenčka obrniti tako, da je sedaj hrbet na reševalčevi podlahti, vendar spet z glavo navzdol. Reševalec potem izvaja pritisk na prsni koš na istem mestu kot zunanjo masažo srca s hitrostjo en pritisk v sekundi. 
Če je dojenček že tako velik, da ne more biti na podlahti, enako tehniko izvajamo v naročju.

Za odstranjevanje tujkov pri OTROCIH lahko uporabljamo udarce po hrbtu in pritiske na prsni koš kot pri dojenčku. Pri otrocih lahko uporabljamo že Heimlichov prijem v vseh oblikah: v stoječem, sedečem in klečečem položaju. 
Reševalec se postavi za otroka in z rokama objame otrokovo telo. Naredimo pest na eni roki in jo namestimo na otrokov trebuh med popokom in spodnjim robom prsnice. Z dlanjo druge roke objamemo pest prve roke in tako nameščeni obe roki hitro potegnemo navzgor in navzad. To ponovimo petkrat oz. dokler se tujek ne izloči.

Vir:
Ahčan U., Prva pomoč (2007)

Ni komentarjev:

Objavite komentar