četrtek, 22. junij 2017

Vožnja na morje naj bo za vašega otroka udobna


Moji otroci me sprašujejo: »Koliko nočk še prespimo, da bomo šli na morje«? :)
Vsi komaj čakamo, da se osvežimo v morju, a ne? Ker je pot do tja pogosto dolga, vas v tokratnem Pedosaninem nasvetu opozarjamo na nekaj zelo pomembnih dejstvih.
Če je vaš dojenček še v lupinici:


1. Položaj dojenčka v lupinici

Lupinica je najbolj varen pripomoček za vožnjo v avtu. Pa vendar je potrebno še tako dobro lupinico malo izboljšati s podpornimi svitki. Hrbtni del mora biti brez blazinic. Vse kar je na hrbtni strani odstranite, saj morate dojenčku omogočiti ravno podlago (po cca 1 mesecu). Položite podporni svitek (dve tetra plenički zvijte v svitek), pod dojenčkova stegna in pred zapenjalni del. Varnostni pasovi morajo biti prilagojeni dojenčkovi višini in morajo segati od ram navzdol. Ko jih zategujete, mora biti še vedno za en prst prostora med pasom in ramo. Če je v lupinici tudi blazinica okrog njihove glave, vam priporočamo, dajo odstranite. Dojenček regulira telesno temperaturo skozi glavo.2. Koliko naj bo dojenček oblečen v lupinici

Čim manj. Naj bo samo v eni plasti, s kratkimi rokavi in kratkimi hlačami (lahko samo v body-ju). Pokrijte ga z bombažno odejico, če ga bo zeblo. Zaradi same oblike je lupinica zelo vroča.

3. Ne sme biti dolgo v lupinici

Pogosto dojenčki veliko spijo v lupinicah. Pa vendar ne zaradi udobja, ampak lahko tudi zaradi neustreznega položaja v njej. Zato morate dojenčka po cca 1,5 uri vožnje vzeti iz lupinice in ga odložiti na ravno podlago. Zelo priporočamo, da ga takrat tudi preoblečete in ga malo razmigate (z upogibom nogic, s kroženjem medenice, s križ kraž z rokami...). Ponudite mu tudi pogostejši podoj ali mleko po steklenički. V poletnem času morate dodajati tudi vodo.

Če je otrok v stolčku, pa vam svetujemo naslednje:


Ko je otrok v stolčku, mu nogi prosto visijo čez stol. Nimajo možnosti nasloniti stopalo na podlago. Zaradi visenja nog čez rob stola in pritiska na spodnjo stran stegen (kolen), se pogosto zgodi, da mu nogi »zaspijo«. Zato je tudi za večjega otroka dobro, da se večkrat ustavite, da se raztegne, sprehodi in malo razmiga, preden nadaljujete pot proti cilju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar