četrtek, 15. junij 2017

Pitje vaših dojenčkov



Vroči dnevi so zunaj in vaši dojenčki so žejni. Ali ni tako, da če je dojenček dojen, ne potrebuje dodajanja vode? Kako veste, ali je žejen?

Polno dojeni dojenčki načeloma ne potrebujejo dodajanja vode. Vendar pa želimo ob tem opozoriti, da je zlasti v poletnih mesecih, dojenčku nujno potrebno pogosteje ponuditi dojko kot običajno. Ne samo takrat, ko je čas za hranjenje. Mamica naj poskrbi, da tudi sama popije dovolj tekočine. V kolikor imate občutek, da dojenček ne sesa dovolj dobro ali se zgolj crklja, mu lahko ponudite tudi vodo. V prvih mesecih življenja mu jo prekuhajte in ponudite z žličko ali po steklenički.

Takoj, ko začnete z uvajanjem goste hrane, je pitje vode sploh nujno, saj če dojite, se podoji načeloma zmanjšujejo. Ne ponujajte mu vode po steklenički, temveč v steklen kozarček. Dojenčki znajo piti iz njega! Tako kot hranjenje, je tudi pitje učni proces. Zelo pomembni so položaji ob tem. Zato mu ponujajte vodo tako, da je dojenček v privzdignjenem položaju in mu omogočite, da s svojimi rokami tudi sodeluje. Naj prime kozarec. S tem se bo učil samostojnega pitja. 




Ko začnete z uvajanjem goste hrane, sami presodite, če je prekuhavanje še potrebno. Kot že omenjeno pa ponujanje vode v steklenički ni najbolj primerno. S tem ne boste spodbujali samostojnega pitja. Pitje iz stekleničke je bolj sesanje kot požiranje. Še bolj pa je neprimeren pol ležeč položaj.

Da je dojenček žejen, vam bo sigurno povedal z jokom. Sicer pa ste lahko pozorni tudi na opozorilne znake: ko je dojenček že dehidriran ima udrto mečavo, živo rdeče ustnice, koža na trebuhu ob stisku ob popku pa ostane nabrana.

Ne ponujajte dojenčkom in malčkom sladkih sokov in čajev. Voda je vedno najboljša izbira!



Ni komentarjev:

Objavite komentar