petek, 17. februar 2017

Dojenček mora biti na trebuščku

DOJENČEK MORA BITI NA TREBUŠČKU

Čim prej po rojstvu odlagajte dojenčke na trebuh. Manjši kot je dojenček, več nadzora ob tem potrebuje. Ker mu bo na začetku težko, vas bo hitro poklical »na pomoč« in »dvigni me« z jokom. 

Bodite odzivni, vendar poskušajte čas podaljševati tako, da se uležete poleg njega, da ga ogovarjate ali  animirate z igračko. Od začetka jim bo težko, ker je glava zelo težka in jo je brez pomoči rok težko držati dvignjeno. S priložnostmi se bo tega hitreje naučil.

Z menjavo položaja dojenčka, z obračanjem na trebuh in nazaj, se mišični tonus spredaj in zadaj telesa usklajuje. Pri položaju na trebuhu bodo začeli dvigovati glavo, jo obračati in se postopoma upirati na roke. Na tak način se bodo spoznavali  s svojim telesom in razumeli , da imajo roke, da se lahko na njih uprejo in kasneje dvignejo na vse štiri. Gibalni razvoj se zgodi na trebuhu!



Če se pri odlaganju na trebuh dojenček »zateguje« nazaj in vleče roke k sebi, je vaša naloga, da mu z gladenjem in popravljanjem rok pod prsni koš to preprečujete. Pogosto se zgodi, da imajo dojenčki zaradi napačnih spodbud zadnje mišice bolj okrepljene (ekstenzija) in jim lahko onemogoča pasenje kravic na rokah.

Lahko se igrate z njim tako, da se vi uležete na hrbet, dojenčka pa odložite na svoja prsa. Popravite mu roke pod njegov prsni koš. Ker boste vi spodaj, bo še z večjim veseljem dvigoval glavo in se upiral na roke.

Tudi med pestovanjem lahko spodbujate dvigovanje glave. Nosite ga obrnjenega s trebuhom proti tlem, v stiku z bokom in podporo pod prsnim košem, tako da sta obe njegovi roki čez vašo roko. Na ta način bo imel dojenček možnost obračati in dvigovati glavo. Z gladenjem roke naprej mu boste preprečevali zategovanje roke nazaj.



Ne čakajte do tretjega meseca ali celo več z odlaganjem na trebuh. Dokazano je, da tisti, ki niso dovolj pogosto pasli kravic, slabše  in manj časa  kobacajo, poleg tega pa imajo težave  s sredinsko črto telesa. To je imaginarna črta, ki poteka od glave do stopal  in ločuje telo na levo in desno polovico. Če ima otrok težavo s »prečkanjem« te črte, kar pomeni, da roke na primer brez težav sklene  na  sredini  telesa (kot pri ploskanju), težko pa z levo roko seže na desno stran telesa in obratno, se  kasneje  pogosto izkaže, da ima težave pri branju in pisanju.


Ni komentarjev:

Objavite komentar