četrtek, 2. marec 2017

Ne posedajte dojenčka dokler se ne usede sam!

Vse razvojne mejnike mora dojenček narediti sam, ob svojem času in ko je »zrel« za to. Sedenje je ena od zelo pomembnih razvojnih mejnikov. 

Ker dojenčkov razvoj poteka od glave navzdol (cefalokavdalna smer) in iz sredine navzven (proksimodistalna smer) je zelo pomembno, da počakamo na njegov čas premika. Saj lahko s prehitevanjem zelo škodujemo na razvoj hrbtenice, ker mišice niso še dovolj okrepljene, da bi ji dale stabilnost. S posedanjem škodimo tudi na položaj medenice in nasploh gibalnemu razvoj. 

Če dojenček poti do nekega položaja ne pozna, potem tudi nazaj ne zna. Zato padajo na hrbet, se ne znajo uloviti na roke ob strani in se ne znajo vrteti okrog svoje osi iz sedečega položaja. Ravno to je ključno za nevronske povezave!

Če dojenček še ne sedi sam, vi pa ga držite v naročju  v pokončnem položaju, slabo vpliva na razvoj hrbtenice. Velika razlika je ali je dojenček v tem položaju aktiven ali pasiven. Veliko spodbude za dober razvoj stabilizatorjev trupa lahko delate v sedečem položaju. 

Ena od vaj je, da vi sedite na stolu, dojenček je v vašem naročju in ima noge čez vaše noge. Če bi ga vi držali pokonci in mu podpirali trup, bi bil pasiven v tem položaju. Če ga samo usmerjate in ne podpirate trupa je v tem položaju aktiven, saj sam lovi ravnotežje. Z nežnim zibanjem nog mu dajte še težjo nalogo.



Bočni sed je najvišji položaj do koder dvignemo dojenčka iz tal. Ko dojenček osvoji bočni sed, ga spodbujajte k obratu na mestu. Naj menja položaj iz bočnega seda na vse 4 in nazaj v bočni sed ter tudi v aktivno sedenje. Z vrtenjem okrog svoje osi, se “zgodijo” zelo pomembne nevronske povezave.




Kadar držite dojenčka v naročju, mora biti hrbtenica ob tem razbremenjena. Lahko se naslonite s hrbtom na naslon, dojenček je naslonjen s hrbtom na vas in obe nogi mu podprete pod stegni, da dosežete pravi kot v medenici (stegna napram hrbtu). V naročje lahko namestite dojenčka tudi v bočni sed kot kaže slika.





Starši, bodite potrpežljivi in dovolite premike v razvoju v njegovem tempu. Ne pozabite, da mu s postavljanjem v položaje, ki zanj še niso primerni, zelo škodite.

Ni komentarjev:

Objavite komentar