četrtek, 23. februar 2017

Ekstenzijski vzorec

Dojenčka „zateguje nazaj“

Veliko staršev  se sprašuje, zakaj njihove dojenčke „zateguje nazaj“. Ugotavljajo, s čim so to pridobili oziroma iščejo vzrok tega.
V Pedosani jim razložimo, da če pediater ni ocenil drugih vzrokov, kot »le« povečan mišični tonus v določenem predelu telesa, lahko dojenčku vzorec izboljšamo z usmeritvami in vajami za preprečavanje ekstenzije.
Najpogostejši vzrok ekstenzijskega vzorca je v neznanju staršev. Potrebno je patološke vzorce zamenjati z novimi, zdravimi vzorci. Z naučenimi prijemi in vajami, ki so skrbno izbrani glede na stopnjo razvoja dojenčka, bodo naši obiskovalci slabe vzorce zamenjali z dobrimi.

Predstavila vam bom nekaj osnovnih prijemov, kako sproščati mišični tonus v predelu vratu in ramenskega obroča za dojenčke med rojstvom in tretjim mesecem starosti.

Osnova za preprečevanje krepitve napačnih mišic oziroma prevelika spodbuda samo določenim mišicam je :


-      Dvigovanje in odlaganje dojenčka preko boka in NE NA HRBET! Naj bodo spodbude iz vseh smeri (iz obeh bokov). Z rastjo dojenčkov se prijemi nadgrajujejo, upoštevajoč razvojne mejnike in zmožnosti napredovanja posameznega dojenčka.



-      Sproščanje tonusa na maminih stegnih. Z gladenjem rokic proti tlem sproščamo tonus v predelu ramenskega obroča. Z zibanjem noge na strani prsnega koša sproščamo tudi tonus v predelu vratu.



-      „Črka C“ na hrbtu. Dojenček leži na hrbtu. Dojenček naj bo poravnan (glava in medenica v isti liniji). Primemo ga za stegna in naredimo upogib medenice proti prsnemu košu. Pri tem se »nariše črka C« na hrbtni strani. Brada se premakne proti prsnici. Ta položaj za nekaj sekund zadržimo.


Za usklajen razvoj mišičnega tonusa je zelo pomembno, da dojenčka odlagate na tla, na oblazinjeno trdo podlago. Menjajte njegov položaj in ga ne odlagajte samo na hrbet. Začnite ga navajati na položaj na trebuhu in na pasenje kravic. Ob tem mu popravljajte roki pod prsni koš.

1 komentar:

  1. Kolikokrat na dan in koliko casa pa je primerno izvajanje teh vaj? Hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši