četrtek, 23. marec 2017

So otroška igrala najlažja izbira staršev?

Sonce in prijetne temperature kar vabijo ven. Ko se z otrokoma peš vračamo iz šole in vrtca, gremo mimo večjih igral. Ob igralih so z njimi starši ali babice, sedijo na klopcah in jih opazujejo. 

Kot vsako leto ob tem času, se mi poraja naslednje vprašanje: “Zakaj so  igrala polna otrok, na gradu ali Golovcu, kamor grem večkrat s svojimi otroci, pa redko koga srečam?”



Poskušam se postaviti v kožo obremenjenih staršev in jih razumeti, zakaj svoje otroke vsak dan odpeljejo na bližnje otroško igrišče. Razumem, da jim je v danem trenutku to najlažje. 

Mnogi se ne boste strinjali z mano, pa vendar si upam trditi, da vaš otrok po osmih urah vrtca potrebuje mir, biti sam z vami in svojim sorojencem in ne noreti po igrišču. S sprehodom na bližnji hrib se bo umiril, raziskoval stvari ob poti, se z vami pogovarjal ali bil v tišini ter v svojem svetu. 

Naj hodijo v svojem tempu, naj prijemajo vejice, rožice, kamenje in naj hodijo po koreninah. Tudi če ne pridete do vrha.

Z raziskovanjem okolja otrok izzove nove in nove dražljaje in si s tem pridobiva različne izkušnje. Na podlagi izkušenj subjektivno obdela občutke in zaznave. Izkušnja torej predstavlja že enkrat doživete in utrjene občutke. Da pa bo otrok pridobil čim več izkušenj, je potrebno ustvariti tako okolje, ki bo izzvalo kognitivno, afektivno, emocionalno, motorično in pa tudi socialno učenje (Kremžar in Petelin, 2001).

Manjši kot je otrok bolje je zanj, če hodi po neravnem terenu. Zaradi izkušenj bo njegov korak bolj suveren. Zaradi premagovanja ovir in razdalje, bodo pridobili na fizični kondiciji in s tem okrepili svoje zdravje.


Poskrbite zase in za svojega otroka tako, da za začetek vsaj 1x na teden raje zavijete na bližnji hrib namesto na igrala. 


Janja

Ni komentarjev:

Objavite komentar