četrtek, 9. marec 2017

Kapa da ali ne?!

Zunaj je že prijetno toplo, otroci pa še vedno s kapami na glavi.

Tokratno razmišljanje in mnenje bom usmerila na otroke, ki že hodijo, tekajo in niso pri miru.
Dnevi so daljši in prijetno topli. Vedno več gibanja je na prostem. Prav je tako!

Sprašujem se, če je zunaj 10 stopinj in več, zakaj imajo otroci kape na glavi?

Težave imam tudi v vrtcu, ker sinu ne dajem kape v garderobno omarico. Vzgojiteljicam nikakor ne morem dopovedati, da moj otrok ne potrebuje kape v tem obdobju.

Naslednjič, ko boste v dilemi kapa ja ali ne, se vprašajte, kako bi bilo vam, če bi se toliko gibali kot vaš otrok in imeli ob tem zapeto bundo do vratu, kapo na glavi in po možnosti še šal čez usta. 

Pregrevanje otroka je bolj nevarno, kot če ga zebe. Zato otroka oblačite v več tankih plasti, da se lahko slači kot »čebula« in ko se umiri, se obleče in si da kapo na glavo. Sploh če je prepoten.

Razmišljanje, da če otrok ne bo nosil kape, bo dobil vnetje ušes, je zelo napačno!

Iztok Fošnarič, dr. med. specialist otorinolaringolog, pojasnjuje, da kapa ali trak ne moreta preprečiti nastanka morebitnega vnetja srednjega ušesa. Veter pri nastanku vnetja srednjega ušesa ne igra nobene dokazane vloge.

Prav tako izpostavlja, da pokrivali ne bosta preprečili prehlada, zanj je namreč potrebna okužba ali stik z mikroorganizmi. Dejstvo je, da 80 odstotkov prehladov povzročajo virusi, ki se naselijo v sluznici žrela, nosa ali obnosnih votlinah. In takšnih je kar 200 različnih, ki se ''razživijo'' zgodaj jeseni in se množijo do pomladi. 

Odrasli prehlad prebolijo večinoma stoje, ob pitju čaja in uživanju veliko sadja in zelenjave, medtem ko otroci zaradi njega lahko obležijo tudi v postelji in imajo vročino.


Imunski sistem se dokončno oblikuje do sedmega leta starosti. Krepite ga otroku z zdravo prehrano, zadostno količino spanja in veliko gibanja na prostem. Starši, tudi od vas je odvisno ali bo vaš otrok občutljiv na vsak najmanjši dražljaj iz okolja. Zato ni odveč rek »Manj je več«! Opazujte svojega otroka in upoštevajte njegovo počutje.



Janja

Ni komentarjev:

Objavite komentar