petek, 24. maj 2019

DOBILA BOSTA NAJLEPŠI IMENI, »MAMI« IN »OČI«


Postali boste starši. Nekaj najlepšega, kar se nam v življenju lahko zgodi.
V šoli za starše boste dobili veliko informacij o negi dojenčka, o poteku poroda, zdravju nosečnice in drugih podobnih tem, veliko premalo pa boste slišali o gibalnem razvoju dojenčka.
Zato v Pedosani že nekaj let zapored predavamo bodočim staršem tudi o tem zelo pomembnem področju. Osveščamo jih, kako lahko prav oni vplivajo na gibalni in vzporedno mentalni razvoj svojega dojenčka.
Na razvoj dojenčka lahko vplivate, ko je še v vašem trebuhu. Če se boste vi dobro počutili v svoji koži, se bo imel lepo tudi vaš še nerojen dojenček. Veliko se gibajte na svežem zraku, pijte veliko vode in nesladkanega čaja ter uživajte življenje.
Ko se bo rodil dojenček, vam bo življenje postavil na glavo. Vsak starš se takrat sooči z novim poglavjem v svojem življenju in se navaja na novo obdobje. Tudi pri vas bo tako. Nepopisno veselje, ki vas bo spremljalo ob tem, bo celo družino napolnilo s srečo in zadovoljstvom.
Oba starša bosta doživljala novega družinskega člana na svoj način. Mamice ste tiste, ki razvijete materinski čut in drugače sprejemate svojega otroka. Ste pa tudi tiste, ki pogosto zaradi tega pozabljate na sebe. V Pedosani pogosto opozorimo mamice, naj ohranjajo dobre odnose s svojimi partnerji in naj se zavedajo, da bodo »ptički«, ko bodo odrasli, odleteli, partner bo pa ostal.
Lahko se tudi zgodi, da boste mamice kljub prihodu dojenčka želele ohranjati enake navade kot do sedaj. Želele boste imeti pospravljen dom in vsak dan skuhano kosilo, kot prej. Bolj od tega je pomembno, da izkoristite vsak trenutek, ko le lahko, da si odpočijete in uživate v novi vlogi.
Za gibalni razvoj dojenčkov je zelo pomembno obdobje od rojstva do prvega leta starosti. Ob gibalnem razvoju se bo vzporedno razvijal tudi dojenčkov mentalni razvoj. Zato je še kako pomembno, kako boste preživljali čas z dojenčkom. Zelo pomembno je, da že od rojstva z dojenčkom ustrezno rokujete. S prijemi in usmeritvami mu boste kazali zdrave vzorce in mu dajali dobre temelje za gibalni razvoj. Čim prej po rojstvu, nekje po 4. tednu starosti, ga odlagajte na tla. Na oblazinjeno in trdo podlago. Na tleh bo spoznaval svoje telo in razvijal potencial, ki ga bo prinesel s sabo na svet. Z novimi in novimi poskusi se bo naučil kako se premakniti, dvigniti, obrniti, skobacati in shoditi. V povprečju enega leta se bo pred vašimi očmi odvil razvoj od popolnoma nemočnega stanja do hoje po dveh nogah.
Ne prehitevaje razvoja dojenčka. Dovolite mu, da ob svojem času in s svojim tempom doseže premike v razvoju. Ne postavljajte ga v položaj, ki zanj še ne bo ustrezen (npr. ne posedajte ga, ne postavljajte ga na noge, ne učite ga hoditi), saj lahko slabo vplivate na njegov gibalni razvoj za celo življenje. Nič hudega, če bo vaš dojenček shodil pozno. Pomembno je, da shodi SAM in brez vaše pomoči. Ob tem bo zakorakal v svet samostojno, suvereno in ponosno, da mu je uspelo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar