četrtek, 26. julij 2018

Nadležni komarji


Letošnje poletje je prav muhasto. Pogosti dež in nevihte nam križajo načrte. V povezavi s preveliko količine vode in zastajanje le te pa nam kodrajo živce še komarji, ki so prava nadloga ob večernih urah, ko želimo posedeti na terasi. Posebej smo občutljivi, če »nagajajo« našim najmlajšim, saj so njihovi piki srbeči, občutljiva koža najmlajših pa pogosto oteče. V članku želim pojasniti, zakaj imate veliko komarjev in kako se jih znebiti ter ublažiti morebitne neprijetne posledice.

ZAKAJ SO KOMARJI V VAŠI BLIŽINI

Komarji pri iskanju "svoje žrtve" uporabljajo voh in vid, ki jim omogočata, da pri človeku zaznajo izdihan ogljikov dioksid, premikanje, kontrast z ozadjem, telesno toploto in vonj znoja, je pojasnila mlada raziskovalka z Univerze na Primorskem Katja Kalan.

Komarje tako bolj privabijo večji ljudje kot manjši, saj oddajajo večje količine ogljikovega dioksida (CO2) in so vidnejši. Privlačnejše so jim tudi nosečnice, saj izdihujejo več CO2 kot ostali ljudje. Prav tako pogosteje pikajo fizično bolj aktivne ljudi, saj jih privlačita vonj po znoju in višja telesna temperatura, in tiste, ki nosijo temnejša oblačila, saj so zaradi večjega kontrastna z ozadjem vidnejši. Kdaj so komarji aktivni, je odvisno od vrste. "Invazivni komarji so večinoma aktivni v poletnem času, nekatere vrste so bolj aktivne spomladi, druge jeseni. Vse je odvisno od njihovega življenjskega kroga in na kaj je njihov razvoj vezan. Vsi komarji pa so odvisni od vode, saj odlagajo svoja jajčeca na vodo, v bližino vode oziroma tja, kjer bo v bližnji prihodnosti voda. Zato je zelo pomembno, če imate doma stoječo vodo, kot zbiralnik za zalivanje, da je vedno pokrit in da v lončnicah ne stoji odvečna voda.

PREPREČEVANJE PIKOV KOMARJEV

Čeprav komercialna razpršila proti komarjem resda služijo svojemu namenu, večinoma vsebujejo nevarno kemikalijo, imenovano DEET (N,N-dietil-m-toluamid). DEET dokazano povzroča številne zdravstvene nevšečnosti: vse od težav s kožo in alergijskih reakcij do resnejših, dalj časa trajajočih učinkov, kot so motnje živčnega sistema.

Obstaja veliko naravnih snovi, ki oddajajo za komarje in insekte nasploh zelo neprijeten vonj. Enega takih vonjev imata eterično olje limoninega evkaliptusa in eterično olje citronele (izvleček iz limonine trave). Številne študije so dokazale, da sta obe eterični olji učinkoviti pri odganjanju komarjev.
V eni od študij so ugotovili tudi, da proti komarjem učinkujejo substance, narejene iz olupka citrusov, kot so limone, pomaranče, mandarine, grenivke itd.
1. Sami lahko hitro pripravite zelo učinkovito in popolnoma naravno sredstvo, ki bo odgnalo ves mrčes, še posebej pa nadležne komarje. Naravno sredstvo proti komarjem ne smrdi, ne vsebuje strupenih kemikalij, a zelo učinkovito odganja mrčes. Potrebujete:

* žličko oljčnega olja,
* žličko sode bikarbone,
* nekaj žličk jabolčnega kisa,
* dodate pa lahko tudi nekaj kapljic eteričnega olja sivke ali limone.

Sestavine dobro premešajte in nalijte v manjšo posodico. Postavite v kot terase, balkona, sobe … naredite lahko večjo količino in jo nalijete v več posodic ter jih postavite povsod, koder bi radi odgnali komarje.

Ker sredstvo ne vsebuje strupenih kemikalij, se lahko s takšno mešanico tudi namažete. Namažite se po rokah, nogah in večkrat ponovite. Komarjev ne bo blizu!

2. Zelo učinkovito sredstvo za odganjanje komarjev je tudi naslednji recept. Vse kar potrebujete je:
* limeta ali limona
* in klinčki.
Izbrani sadež po širini prerežite in v obe polovici zapičite kar največ klinčkov tako, da bo njihov ožji del v sadežu. Takšne naravne odganjalce poletnega mrčesa postavite na mizo ali na okenske police.

Vi boste ob njih uživali v prijetni aromi, komarji pa bodo zaradi nje bežali ter vam omogočali prijeten večer ob sveži in hladni večerni poletni sapici.

3. V primeru pikov pa svetujemo naslednje:

*  Led: Za blaženje vnetja – kar komarji pik je, srbečice in morebitne otekline pomaga ledeni obkladek. Led zavijte v bombažno krpo in z njo hladite mesto pika.
*  Vročina: Po drugi strani pa je za blaženje komarjevega pika izredno učinkovita vročina, saj iz pika izvleče histamin. Na komarji pik položite žlico, ki ste jo prej nekaj časa držali pod vročo vodo – le pazite  da ne bo prevroča, da ne bi namesto pika dobili opekline.
 * Aloe vera: Čudežni zdravilni učinki aloe vere so koristni tudi pri odpravljanju neželenih posledic komarjevega pika. Uporabite lahko rastlino samo, ali pa gel.
* Bananin olupek: Z notranjostjo bananinega olupka namaži komarji pik in kmalu bo bolje. Zdravilo bo še bolj učinkovito, če boš olupek hranila v zamrzovalniku.
* Česen in limona: Ti dve živili nista dobri le za odganjanje komarjev, temveč tudi za blaženje komarjih pikov. Ker sta tako česen kot limona naravna antibiotika, je zelo učinkovito, če z njima namažemo komarji pik.

Vse priporočeno lahko uporabite tudi pri preventivi in kurativi komarjevih pikov pri dojenčkih. Naj vam nadležni komarji ne pokvarijo lepega večera s svojimi najbližjimi. Če nič od napisanega ne bo pomagalo, pa prinesite na teraso ventilator in namestite na najhitrejše delovanje, da vse komarje odpihne :) :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar