četrtek, 11. maj 2017

Vaš dojenček naj HODI BOS


Prihajajo topli dnevi. Sonce bo ogrelo naša telesa in zemljo. 

Tisti dojenčki, ki bodo v teh dneh, tednih ali mesecih shodili, imajo veliko prednost, saj bodo lahko ta izjemen korak v razvoju naredili bosi.



Otrok bo shodil, ko mu bodo njegovi gležnji in stopala dali dovolj stabilne opore, ko se bo preko tisočih poskusov vstajanja in usedanja učil, kako se premik naredi in ko bo njegov živčni sistem „zrel” za hojo. Ravno zaradi razvoja stabilnih gležnjev, stopalnih lokov in krepitve tetiv je zelo priporočljivo, da dojenček hodi bos.


Zaradi hoje po raznoliki podlagi se zgodi razvoj pravilne drže, povečuje se moč in se izboljšuje ozaveščenost otrok o stvareh okoli njih. Ko so otroci bosi, dobivajo povratne informacije s tal, čutijo tla. Njihova hoja je bolj mehka, opora stopal na podlago je razporejena po celih stopalih in ne več na petah, kot pri obuvalu. Dokazano je celo, da dojenčki bosih nog manj padajo kot obuti dojenčki. Dr. Ranko Rajović pravi, da „če otrok ne hodi in ne teče bos, ne bo razvil svojih bioloških zmožnosti, saj gibanje pomembno vpliva na razvoj tistih struktur v možganih, ki omogočajo branje, pisanje in računanje”.
 

Kljub zavedanju o pozitivnih vplivih bose hoje pa je občutljivo nogo potrebno zaščititi v primeru hladne podlage, nevarnosti ostrih predmetov in mokrih površin (možnost zdrsa).  Če želimo omogočiti čim bolj pravilen in nemoten razvoj otrokovega stopala, moramo pustiti stopalo kar se da prosto. To moramo vzeti v zakup tudi pri izbiri obutve. Ta naj bo čim bolj mehka in udobna, podplat naj bo raven, mehak in prožen, brez opetnika. 

Tudi vsi letni časi žal ne omogočajo, da bi vaš otrok lahko zunaj hodil bos. Vendar pa imate otroke lahko bose vsaj doma. Za mrzle mesece so dobra alternativa nogavičke z nedrsečim podplatom ali zelo mehki copatki, v katerih otrok v stiku s tlemi dobro občuti svoje celotno stopalo.

Otroci nas posnemajo, zato sezujte čevlje tudi vi in tekajte z njimi po travi! To bo zelo dobro vplivalo tudi na vaše počutje in okrepili boste svoj imunski sistem.



Ni komentarjev:

Objavite komentar