četrtek, 13. april 2017

Vožnja s pomožnimi koleščki DA ali NE?!

Prijetne temperature zunaj kar kličejo k aktivnostim. 

Mlade družinice, željne aktivnega preživljanja prostega časa, nas sprašujejo tudi o uporabi pomožnih kolesc kot pomoč pri kolesarjenju njihovega malčka. Svetujemo jim z naslednjimi dejstvi, izbiro pa seveda prepuščamo njim.

Kolesarjenje je zelo pomembno za razvoj otrok. Gre za aktivnost, pri kateri sodelujeta obe polovici možganov. Ker gre za izmenično uporabo vsake noge posebej (drugače pač ne gre), govorimo o disociaciji gibanja spodnjih okončin in medenice. Pri kolesarjenju otroci pridobivajo na mišični moči, koordinaciji gibanja, ravnotežja in krepi se kardiovaskularni sistem.

Ker se je kolesarjenja potrebno naučiti, v Pedosani svetujemo staršem, naj svojim malčkom pred kolesarjenjem ponudijo poganjalčka. Velikost poganjalčka mora biti nujno prilagojena otroku. Višina sedalnega dela mora segati do višine, ko z obema stopaloma doseže tla s celotno površino. S poganjalčkom otrok osvaja pomembne gibalne veščine. Ob tem se počuti bolj varnega, saj nog ne potrebuje za poganjanje pedal. Uči se lovljenja ravnotežja in koordinacije gibanja.




Ob tem naj poudarimo, da je zelo pomembno, da se otrok poganja izmenično in ne z obema nogama hkrati. Pogosto se ob vožnji s poganjalci zgodi, da otrok dvigne obe nogi in se uči lovljenja ravnotežja, kot pri kolesarjenju. Cvijetićanin (2011) pravi, da je poganjalec poleg funkcije razvoja ravnotežja izumljen predvsem zaradi pravilnega oblikovanja otrokove hrbtenice.

Pri približno tretjem letu (povprečje) je otrok že sposoben kolesarjenja. V tem obdobju otrok začenja pridobivati na rotacijah telesa (proti-zasukih), kar je za kolesarjenje zelo pomembno. Kot prej na poganjalčku, je tudi tu zelo pomembno, da z obema stopaloma doseže do pedal. Ker je ta veščina zelo zahtevna in potrebuje da se vse »poklopi«, starši pogosto ponudijo otroku pomoč – pomožna koleščka.




V Pedosani uporabo le teh raje odsvetujemo. Namreč z uporabo pomožnih kolesc otrok ne pridobi drugega kot učenje vrtenja pedal. Izgubi pa občutek za ravnotežje in koordinacija gibanja se tako poslabša.  

Sploh pa uporabo pomožnih kolesc odsvetujemo tistim otrokom, ki se pred tem niso vozili s poganjalčkom, saj upoštevamo mnenje strokovnjaka (Cvijetičanin 2011), da ko otroka postavimo na kolo s pomožnima koleščkoma in še nima razvitega ravnotežja, se zaradi lovljenja le-tega pojavi krivljenje hrbtenice. Otrok se nagiba z ene na drugo stran in zvija hrbtenico, kar ima lahko trajne posledice. Seveda je to odvisno od časa, ki ga preživi otrok na kolesu.

Menimo in svetujemo: pomagajte otroku naučiti se voziti kolo tako, da ga držite za sedalo in nikoli za krmilo. Ob pogostih poskusih bo prišel čas, ko sploh ne bo vedel, da ste ga spustili in da se vozi brez vaše pomoči. Ob tem se bo zgodila nepopisna sreča, da mu je uspelo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar