četrtek, 19. januar 2017

'Naj gremo ven z dojenčkom v tem mrazu?'

»Naj gremo ven z dojenčkom v tem mrazu«?

Se sprašujejo mlade mamice z dojenčki v teh mrzlih dneh. Pedosana odgovarja DA, seveda! In ob enem opozarja;

Če ste ravno rodili in če si želite iti na zrak, vam nekaj minut na zraku nikakor ne bo škodilo. Tudi dojenčku ne. Nikakor pa še ni čas, za sprehode in daljše izpostavljanje mrazu.

Nekaj tednov po porodu, če ste zdravi in če se dobro počutite, vam celo priporočamo, da greste na sprehod, tudi v mrazu. Seveda se dobro oblecite in usta zaščitite s šalom. 

Dojenčka oblecite v bombažna oblačila, oziroma v oblačila, ki dihajo. Oblecite jih v dve plasti oblačil in zimsko vrečo. Na glavo jim poveznite kapo, saj človek brez pokrivala lahko izgubi 30% telesne temperature preko izpostavljene glave. Pri dojenčku ni nič drugače.

Strokovnjakinja prof. dr. Ema Mušič, dr. med., spec. internistka svetuje da, mamice lahko peljejo dojenčke ven tudi pozimi, pri temperaturah pod ničlo, seveda primerno zaščitene v vozičku, večje otroke pa primerno oblečene. 

Tudi prve mesece življenja mamicam ni treba čakati na pomlad, da otrokom šele takrat privoščijo svež zrak in sonce. Zimske temperature pri nas niso okoliščina, v kateri otroci ne bi smeli ven. 

Fiziologija dihalnih poti in imunski sistem v dihalih sta naravnana tako, da hladnejši zrak za zdrave otroke, kot tudi zdrave odrasle ni škodljiv. Zdravi otroci naj gredo primerno oblečeni ven v vsaki zimski temperaturi, torej tudi v večjem mrazu.


Zato ne oklevajte in naredite tako, kot vam vaše telo in počutje narekuje. Prepričani smo, da vam bo sprehod, čeprav po mrazu, dobro del in vas bo  napolnil z energijo.

V branje vam priporočamo tudi  --> Kako zaščititi otroke v polarnem mrazu?


Ni komentarjev:

Objavite komentar