četrtek, 12. januar 2017

Gibanje je del vsakdana

Smo starši zgled svojim otrokom?

Starši imamo pri oblikovanju otrokovega odnosa do gibanja in njegovi realizaciji zelo pomembno vlogo, ki pa se je žal ne zavedamo dovolj. 

Del otrokove osebnosti oziroma njegovih sposobnosti, lastnosti in značilnosti, lahko oblikujemo le s
pomočjo sredstev, ki jih nudi gibalna aktivnost. Premajhno prisotnost ali celo odsotnost tovrstnih stimulusov, je po mnenju strokovnjakov v kasnejšem obdobju zelo težko, če že ne nemogoče nadoknaditi. 

Ker se otrokov odnos do sveta začne oblikovati v družinskem okolju, bi se morali zavedati, da smo starši otrokom v najzgodnejših letih, ko se oblikujejo vzorci vedenja in delovanja, najpomembnejši vzor. 



Še posebej pomembno je dejstvo, da se otroci glede ukvarjanja s športom oziroma glede življenjskega sloga zgledujejo po istospolnem partnerju. Zato skupna kolesarjenja, sprehodi, obiski trim stez, šolanja, igranja z žogami, sankanje, smučanje, iskanja školjk niso le igra z otrokom, pač pa dolgoročna naložba v otrokovo zdravje. 

Žal raziskave danes kažejo, da otroci pri sedmih letih pravilom presežejo energijske zmožnosti svojih staršev. Starši so lahko partnerji svojim otrokom v gibalnih dejavnostih, kjer je močneje izražena informacijska komponenta gibanja še nekje do dvanajstega leta, kasneje pa žal le še izjemoma. 

Torej skupno športno udejstvovanje ni pomembno le za otroke, pač pa tudi za starše.




vir: dr. Vesna Štemberger

Ni komentarjev:

Objavite komentar