četrtek, 8. december 2016

Zakaj je pravilno ravnanje z dojenčkom pomembno takoj po rojstvu

Rodil se je dojenček, ob tem pa nepopisna sreča, veselje in radost v družini. Mamica okreva po porodu, hranjenje je steklo brez težav. Dojenček je že več časa buden, zvedav in željan novih in novih doživetij.

Za gibanje je popolnoma odvisen od tistega, ki ga neguje. Starši ob tem nimajo zadostnega znanja. Prepuščeni so sami sebi. Tu se že lahko pojavijo prve težave v razvoju dojenčka.

Z vsakodnevnim pravilnim ravnanjem z dojenčkom gradimo telesno shemo otroka, na ta način mu pomagamo osvajati potrebne gibalne vzorce, ki jih bo uporabljal za funkcionalno gibanje vse življenje.

Starši, s pravilnim ravnanjem z dojenčkom, vsakodnevno usmerjajo kvaliteto gibanja in se tako lahko izognejo večini gibalnih težav, ki pestijo dojenčke (bolj okorno gibanje, zategovanje glave nazaj, otrok se ne obrača na bok, trebuh, ne plazi ali ne sedi).

Razvoj otroka poteka raznoliko in odstopanj od normale je veliko. Da pa odstopanja ne pripeljejo do resnejših gibalnih težav kasneje v življenju, je bistveno pravilno ravnanje z njim že v najzgodnejšem življenjskem obdobju.

V Pedosani opažamo, da večina mamic, ki pridejo k nam na gibalne urice, ne znajo niti osnovnih prijemov za dober gibalni razvoj. Saj mamica, ki rodi zdravega in polno donošenega dojenčka ne dobi zadostnega znanja ob porodu. Kaj ni to osnova, saj se abeceda razvoja dojenčkov prav s tem začne?

Starši, ki obiskujejo naše urice so navdušeni nad naučenim in pogosto razočarani, ker jih nihče od stroke ni naučil vsaj osnov. Verjamemo, da bi bile razvojne ambulante pol manj zasedene, če bi se dalo več poudarka na preventivno zdravstvo. Zelo pogosto smo ravno mi tisti, ki opazimo nepravilnosti v razvoju dojenčkov in mi napotimo starše k pediatrom.



Kdo je potem kriv, ko gre kaj narobe?

Ni komentarjev:

Objavite komentar