četrtek, 22. december 2016

Izbira otroškega vozička naj bo premišljena

Ob pričakovanju novega družinskega člana, mladi starši skrbno izbirajo pripomočke za nego in varen transport dojenčka. Otroški voziček je eden prvih nakupov. Na trgu je veliko izbire. Na voljo so vozički različnih oblik, barv, dizajna in velikost koles. Zato je nakup dobrega vozička težka naloga.

Starši najpogosteje izbirajo voziček glede na njihov način preživljanja prostega časa in glede na okolje v katerem živijo. Pozorni so na težo, zložljivost in velikost vozička. Ob tem pa so premalo pozorni na funkcionalnost vozička in položaj dojenčka v njem.
Večina vozičkov ima v paketu košaro in športni del vozička. Dojenček naj bo čim dlje v košari, oziroma dokler je (po dolžini) ne preraste. V košari se lahko dojenček obrača in spi v vseh možnih položajih. V športni del vozička lahko damo dojenčka, ko bočno že sedi in ne višje od naklona 45 stopinj. Ko dojenček samostojno sedi, lahko v vozičku sedi pokonci. Dober športni del vozička je tisti, ki:
- nima preglobokega sedalnega dela (kolena morajo biti pokrčena in ne iztegnjena)
- ima trd sedalni del (vozički »marele« zato niso dobra izbira)
- ima podporni lok, ki ni previsok
- je lahko tak, da se sedalni del in naslonjalo spustita hkrati pri menjavi položaja, naklona (se ohranja 90 stopinjski kot)
- ima naslon za nogice (žal je to možno šele, ko je dojenček zelo velik)
Voziček naj bo pripomoček staršem, dokler dojenček ne hodi. Ne vozite v vozičku dojenčkov predolgo. Kolikokrat se zgodi, da vidimo v vozičku tri in več letnike. Ko otroci hodijo, naj bo voziček le pripomoček za premagovanje daljših razdalj. Ne pozabite, da predolgo vozičkanje povzroča motorično nezrele otroke!




Ni komentarjev:

Objavite komentar