torek, 19. maj 2020

KDO JE TA »VSILJIVEC«, KI JE PRIŠEL V NAŠO DRUŽINO?


Družine z dvema ali več otroki, prihod novega družinskega člana doživljajo z različnimi reakcijami sorojencev. Eni otroci takoj pokažejo, da jim ni všeč, da je v njihovo družino prišel »vsiljivec«, drugi kasneje, in seveda obstajajo tudi takšni, ki nimajo nikakršnih težav.
V Pedosani pogosto slišimo toženje staršev, da se njihov prvorojenec čudno vede, odkar se je njihova družina povečala. Eni postanejo jokavi, drugi agresivni, tretji ponovno lulajo v pleničke,... Starši pravijo, da se jim še bolj posvečajo in da nič ne pomaga.
Ali ste pomislili, starši, da vaši prvorojenci ne razumejo, da je njihova mamica še vedno lahko »spet« samo njegova, kljub prisotnosti dojenčka. Svetujemo vam - mamam, da poskusite vsak dan vsaj nekaj minut preživeti sama z njim. Ne v sosednjem prostoru, ampak da gresta ven, da je ne bi zmotil jok ali kaj drugega. Ob spoznanju, da je lahko mamica nekaj trenutkov na dan samo njegova, se bo vedenje otroka kmalu spremenilo. Njegovo »čudno« obnašanje je klic na pomoč! Otroci pogosto ne znajo ubesediti svojega počutja, zato svoje občutke pokažejo na različne načine. Ob razumevanju in spoštovanju v sobivanju se vse uredi. Bratci in sestrice postanejo kmalu nerazdružljivi in največji prijatelji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar