torek, 13. november 2018

PASENJE KRAVIC – zelo pomembna razvojna faza


Pogost pojav v zgodnjem gibalnem razvoju (od rojstva do treh mesecev) je mišično neskladje ali Ekstenzijski vzorec. Starši pogosto opažajo, da dojenček, ko leži na boku ter ko ga odložijo na trebuh, izteguje glavo nazaj, ne odloži rok na podlago in jih vleče nazaj. Najpogostejši vzrok za to je neustrezno rokovanje in pogosto ležanje dojenčka na hrbtu.

Vse tovrstne »težave« lahko omilite, če z dojenčkom ustrezno rokujete, mu v položaju na boku popravljate zgornjo roko naprej ter ga večkrat na dan, za kratek čas, odložite na trebušček. Z odlaganjem na trebušček začnite takoj, ko bo dojenček več buden in ne čakajte do tretjega meseca. Dojenčka položite na trebušček in ga opazujte, kako bo - nekoliko zaradi refleksa in nekoliko zaradi radovednosti - glavo obrnil na stran, jo sčasoma dvignil, se kasneje tudi uprl na roke in dvignil celotni zgornji del trupa ter ga tako okrepil. Prav zaradi upiranja na roke in odrivanja od njih, bo krepil mišice trupa in s tem usklajeval mišični tonus spredaj in zadaj. Zaradi krepitve mišic obeh nasprotnih strani telesa ne bo imel težav s kobacanjem, pri katerem naj bi se simultano premikali leva roka in desna noga oziroma obratno.

O dobrem pasenju kravic NE govorimo takrat, ko dojenček vleče glavo nazaj in rok nima na podlagi, ampak takrat ko se upre na podlahti in komolce, dviga zgornji del telesa od podlage ter glavo dviguje naprej in navzgor.



Sprva dojenčki niso radi v tem položaju, saj si z rokami ne znajo pomagati in se na njih upreti. Težko jim je držati svojo težko glavo gor. Z večkratnimi poskusi se hitro naučijo, kako postaviti roki, da jim bo lažje. Dobro je, da dojenčku ob prvih poskusih pomagate popravljati roki tako, da se nasloni na komolca, ki naj bosta v višini prsnega koša. Ne postavljajte se pred njega, ampak ob njega. Še bolje pa, da se premikate z njim in ga kličete ali pojete iz enega in iz drugega boka. Ob tem se bo učil premikati glavo vstran. Dojenček vam bo sam pokazal, kdaj bo imel dovolj. Sprva ga ne puščajte predolgo v tem položaju, sploh če se še ne zna sam premakniti. Raje ga za nekaj časa spet obrnite na hrbet. Kasneje ponovita obrat na trebuh.

Kaj če dojenček začne jokati takoj, ko ga obrnete na trebuh?
·     Navajajte ga na trebušni položaj tako, da se vi namestite v pol sedeč (skoraj ležeč) položaj in si odložite dojenčka na vaše prsi. Ob tem mu popravite roki, da bo tudi tu imel priložnost se upreti na njih. Komolce in podlahti naj ima na vašem prsnem košu. Popravite mu tudi nogi. Spodvijte mu jih pod medenico (hrbet je ob tem izbočen).
·   Ustvarite mu blago klančino in ga odložite na njo z glavo navzgor. Rahel naklon mu bo zaradi prenosa težišča olajšal dvig glave.
·   Prav tako ga lahko sede na tleh z iztegnjenimi nogami položite prek svojih stegen, pri čemer naj bo eno višje (da mu privzdignete sprednji del trupa), rokice pa naj ima oprte na tla, ki ste mu jih približali (škatla, zložena brisača,...).
·   Podložite mu prsni koš z manjšo blazino. Roki naj ima ob tem na podlagi (komolci in podlahti v višini prsnega koša).

Kakšne so lahko posledice, če dojenček ne pase kravic?
Če dojenček ne krepi trupa s pasenjem kravic in odrivanjem z rokami od podlage, lahko to slabo vpliva na telesno shemo trupa, kar se kasneje pokaže kot slabše kobacanje, sedenje in hoja. Poleg tega pa imajo težave s sredinsko črto telesa. To je imaginarna črta, ki poteka od glave do stopal in ločuje telo na levo in desno polovico. Če ima otrok težavo s »prečkanjem« te črte, kar pomeni, da roke na primer brez težav sklene na sredini telesa (kot pri ploskanju), težko pa z levo roko seže na desno stran telesa in obratno, se kasneje pogosto izkaže, da ima težave pri branju in pisanju.
Ko se bo dojenček znal sam obrniti na trebuh, bo za raziskovanje svojega telesa vedno izbral ta položaj. Prav na trebuhu se bo naredil razvojni premik.

Jana Morelj: Kravice so zakon! Otroka res zelo enostavno na pravilen način postavimo v ta položaj.  Prav z veseljem gledam Mio kako vztraja, se krepi in z zanimanjem opazuje okolico. Po parih ponovitvah opažam, da se že zna sama obrniti na bok.

Ni komentarjev:

Objavite komentar