četrtek, 1. junij 2017

Plavalni pripomočki za otroke

Poletje je tu! In vsi komaj čakamo, da bomo šli na morje.

Staršem se poraja vprašanje, kateri je najboljši možen pripomoček za v vodo za otroka. V Pedosani smo mnenja, da je najbolje brez pripomočkov. Zakaj?




Zelo pomembno je, da vašega otroka na primeren način navadite na vodo. Ne smete ga siliti h kopanju, če on tega ne želi. Bolj kot samo plavanje je pomembno, da se otrok ne bi bal vode. 

Manjši kot je otrok, bolj morate biti previdni pri prvih poskusih vstopanja v vodo. Čofotajte z njim ob robu morja. Naj začuti vodo z nežnim valovanjem čez njegove noge. Polivajte ga nežno z vodo po telesu. Če bo pokazal zanimanje za več, ga z zibanjem po vodi postopoma spuščajte nižje. Držite ga v predelu prsnega koša in preko medenice. Podpirajte mu trup in pustite, da so roke proste. Naj bo igrivo in zabavno! 

Če boste otroku vodo in plavanje približali na tak način, mu bo ob tem prijetno in se vode ne bo bal. Pogosto svetujemo, da če se le da, naj se z otrokom v vodi zabavata oba starša na način, da si ga podajata. Pri tem otrok zelo uživa in okusi tudi nežen potop. Ja, v Pedosani smo za to, da otroka tudi potopite. Voda jim mora iti tudi čez oči, saj brez tega v vodi skoraj ne gre.

Ko se otrok navadi na vodo in želi plavati, mu ponudite tak pripomoček, ki mu bo omogočal najboljši možen položaj za plavanje (pol ležeč položaj telesa in prosti roki).



Pred drugim letom starosti vam svetujemo, da ne uporabljate pripomočkov. 

Ko bo čas za uporabo, vam svetujemo naslednje: 
pripomoček, ki je po našem mnenju najbolj primeren je »črv« oziroma plavalna tuba. To je pripomoček, ki lahko zagotovi najboljši možen položaj otroka. Za začetek učenja plavanja, priporočamo uporabo dveh črvov (podpora prsnega dela in medenice).




Pripomočki, ki po našem mnenju niso najbolj primerni so:

- Obroč

Ni primeren, saj otroku ne omogoča položaja telesa tako, da bi bil nagnjen naprej. Otrok je v popolnoma pokončnem položaju z zategnjenimi rokami čez obroč.


- Rokavčki

Podobno kot pri obroču, niso primerni zaradi premalo spodbud, da bi imel otrok primeren položaj. Omejujejo gibanje rok. Vendar še vedno bolj primerni kot obroč.

- Plavut

Pri temu pripomočku opažamo, da večina otrok pri uporabi plavuti morskega psa, glavo preveč izteguje nazaj. Če položimo na hrbet nekaj kar naravno tja ne sodi in smo poleg tega v vodi, avtomatsko dvignemo glavo, saj bi posledično glava pristala v vodi. Otroci s plavutjo na hrbtu počnejo prav to.
Kasneje, tik pred plavanjem, ko ima otrok že občutek za položaj telesa v vodi, je bolj primeren.

Zavedamo pa se, da boste starši želeli skupaj s svojim dojenčkom zaplavati v globoki vodi že veliko prej kot pred drugim letom starosti. V temu primeru vam od 6. meseca dalje svetujemo Fredov obroč, vendar POZOR. Omenjeni pripomoček ni primeren za vse dojenčke, še posebej pa ne za tiste, pri katerih so ugotovljena odstopanja v razvoju.

- Fredov obroč

Fredov obroč priporočamo le v primeru, če bi starš zaplaval v globoki vodi. Vendar je potrebno pogledati v kakšnem položaju je otrok. Problematično je, če je ramenski obroč »zategnjen« nazaj in sili njihove roke nazaj in ne naprej, kar pri plavanju iščemo.

Želimo vam, da vašemu otroku zagotovite najboljše možne smernice in vzorce za samostojno plavanje. Bodite sproščeni z njim v vodi in ne privzgajajte jim strahu že v naprej. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar