četrtek, 20. oktober 2016

Kako dojenčku pomagamo, da se nauči sedeti

Dojenčkek odrašča. Star je že 4 mesece in njegov razvoj gre naprej. Spoznal je že svoje roke. Z njimi se igra, jih ogleduje in preprijema predmete. Zdaj je čas, da okrepi trup in se poskuša dvigniti iz ležečega položaja.

Ko bo dojenček pripravljen (zrel), se bo usedel sam! Ne prehitevajte časa! 

Lahko pa ga z vajami spodbujamo in pomagamo, da se bo samostojno sedenje zgodilo. Pripravili smo vam 3 vaje, ki jih lahko izvajate doma:

1. Samostojni dvig iz ležečega položaja

Dojenček naj bo čim več na tleh na trebuhu, na oblazinjeni, trdi podlagi. S tem raziskuje svoje telo in ima priložnost razviti samostojno gibanje v prostoru. To je zanj največja izkušnja. Iz pasenja kravic, vrtenja okoli svoje osi na trebuhu, se bo zgodil pol dvig v bočni sed. Na njegov edinstven način!



2. Bočni sed

Dojenčku lahko pomagamo pri poskusih dvigovanja od podlage samo do bočnega seda. Naprej mora razviti gibanje sam. Ali se bo iz bočnega seda usedel na ritko ali se bo obrnil na vse štiri, je njegova pot. Bočni sed pomeni, da je naslonjen na notranjo nogo (bok) in ritko ter se drži z obema rokama pred njem.



3. Učenje sedenja. Aktivno sedenje

Dojenček se mora usesti sam! Posedanje dojenčka prej, preden je on sposoben sedeti je lahko zelo škodljivo za njegov razvoj. Predno se ga poseda na ritko, si mora razviti in okrepiti trup!

Od 6. Meseca dalje lahko vadite z njim aktivno sedenje, saj se začne uvajanje goste hrane in pri tem bi bilo najbolje, da dojenček sedi in ni v ležalniku.

Vaja za krepitev trupa in učenje sedenja je, da klečite, dojenčka posedete na svoja kolena, njegova stopala morajo biti na podlagi in kolena pokrčena.
Pred njega postavite mizico, ne sme biti višje od višine njegovega prsnega koša. Na mizico položite igračo in ga spodbujate, da se bi z njo igral. Vaša naloga je, da ga ne držite in podpirate, ampak varujete pred padcem in spodbujate h gibanju in lovljenju ravnotežja. Ko opazite, da dojenček ne sodeluje več, ga odložite na tla v ležeč položaj.



Želimo vam veliko zabave ob novem učenju in raziskovanju!


Ni komentarjev:

Objavite komentar