torek, 5. februar 2019

NAJ GREMO VEN Z DOJENČKOM V TEM MRAZU?


se sprašujejo mlade mamice z dojenčki v teh mrzlih dneh. Pedosana odgovarja: »DA, seveda!« In ob enem opozarja:

Če ste ravno rodili in si želite iti na zrak, vam nekaj minut na zraku nikakor ne bo škodilo. Tudi dojenčku ne. Nikakor pa še ni čas za daljše sprehode in izpostavljanje mrazu.

Po nekaj tednih po porodu, če ste zdravi in če se dobro počutite, vam celo priporočamo, da greste tudi v mrazu na sprehod. Seveda se primerno oblecite, priporočamo v več tanjših oblačil iz naravnih materialov. Primerna naj bo tudi obutev, ki naj bo nepremočljiva in dovolj topla.

Dojenčka oblecite v bombažna oblačila oziroma v oblačila, ki dihajo. Oblecite jih v dve plasti oblačil in zimsko vrečo ali jih dobro pokrijte s toplo odejo. V vozičku naj ležijo na topli podlagi. Na glavo jim dajte kapico, saj lahko dojenček brez pokrivala lahko preko izpostavljene glave (pogosto še gole) izgubi tudi več kot 30% telesne temperature.

Strokovnjakinja prof. dr. Ema Mušič, dr. med. internistka, specialistka pulmologije in alergologije svetuje, da mamice lahko peljejo dojenčke ven tudi pozimi, pri temperaturah pod ničlo, seveda v vozičku primerno zaščitene, večje otroke pa primerno oblečene. Tudi v prvih mesecih otrokovega življenja mamicam ni potrebno čakati na pomlad, da jim privoščijo svež zrak in sonce. Zimske temperature pri nas niso okoliščina, v kateri otroci ne bi smeli ven. Fiziologija dihalnih poti in imunski sistem v dihalih sta naravnana tako, da hladnejši zrak za zdrave otroke, kot tudi zdrave odrasle, ni škodljiv. Sluznica dihalnih poti je že v vstopni dvorani nosnega organa zadolžena, da zrak ogreje in navlaži, tako da v globlja pljuča pride zrak, segret na temperaturo, ki je blizu naše notranje telesne temperature.

»Izpostavljanje zdravih dojenčkov in otrok svežemu mrzlemu zraku za kratek čas deluje na njihov imunski sistem tudi blago stimulativno in izboljša njihovo odpornost. Vendar bodite pozorni pri dojenčkih in otrocih, ki so prehlajeni, ker je v tem primeru sluznica v zgornjih in spodnjih dihalnih poteh že spremenjena in razdražena, tako bi mrzel zrak lahko povzročil dodaten kašelj,« pravi Irena Marin Tanasoski, dr. med.

Zdravi otroci in dojenčki naj gredo primerno oblečeni ven v vsaki zimski temperaturi - torej tudi v večjem mrazu. Ne oklevajte in naredite tako, kot vam vaše telo in počutje narekuje. Prepričani smo, da bo sprehod, čeprav po mrazu, dobro del tako vam kot tudi vašemu dojenčku.


Ni komentarjev:

Objavite komentar