torek, 11. december 2018

DOJENČKA OBLEČENEGA V BUNDO, NIKOLI NE POLAGAJ V LUPINICO!



Zimski meseci so tu. Z njimi pa seveda bunde, kombinezoni, kape in rokavice. V tokratnem pedosaninem nasvetu želimo starše opozoriti na izredno nevarno početje, ki ga še vedno vse preveč pogosto videvamo.

Ste tudi vi med tistimi starši, ki dojenčka/otroka vedno pripnete v lupinico / avto sedež oblečenega v bundo, z namenom, da ga ne bi zeblo? NIKAR NE POČNITE TEGA. Takšno početje je izredno nevarno, kadar pride do trka. Tako oblečen otrok bo dobesedno poletel iz sedeža, kot da sploh ne bi bil privezan. Nevarnosti takšnega početja so bile že večkrat prikazane s simulacijo prometnih nesreč. Če otrok že ne bi poletel iz sedeža, pa se lahko močno poškoduje v predelu trebuha, saj bi ga pas v primeru prometne nesreče zategnil z ogromno močjo. Zato res dobro premislite, preden to storite.

Našim mamicam na uricah vedno svetujemo naslednje:
-     Vedno preden se odpraviš z otrokom v avto, le-tega ogrej (zadostuje že nekaj minut).
-   V kolikor ti zgornjega ne uspe narediti, to še vedno ni izgovor, da ga pripneš oblečenega v bundi.
-     Priveži ga v lupinico/ otroški sedež brez bunde, pokrij ga z odejo ali z bundo, ki jo imaš tako li tako že pri roki.
-       Kape v avtu NE rabi.
-   Ko se bo avto segrel, lahko otroka enostavno samo odkriješ in poskrbiš, da se v avtu ne pregreva.
-   Ne pozabi, avto se hitro segreje. Prestaviti pregretega otroka iz toplega avta v voziček na občutno nižje temperature pa je bistveno slabše.

Enako kot za otroke pa seveda velja tudi za nas odrasle. Velikokrat je zgolj lenoba tista, da sedemo oblečeni za volan. Pa je res vredno? Ne pozabimo, zimske bunde so precej debele, kar pasu onemogoča, da bi se dovolj zatisnil. Tudi, če imaš občutek, da pas kljub bundi dovolj tesni, si zapomni da NE! Zato še enkrat opozarjamo, preden se usedeš v avto, glej, da svojo bundo položiš nekam drugam!

Da bi bilo vašemu dojenčku v lupinici udobno, posledično pa tudi vam pot manj stresna, vam svetujemo tudi naslednje:

Lupinica je najbolj varen pripomoček za prevoz dojenčka v avtu. Ni pa primerna  kot nadomestek košare, za sprehajanje dojenčka v njej. Dojenček lupinico preraste takrat, ko njegova teža preseže težo, določeno kot zgornjo varnostno mejo v navodilih za uporabo, ali ko njegova glava že sega preko zgornjega dela lupinice. Šele takrat je čas za menjavo lupinice z avto sedežem.


1. Položaj dojenčka

Za novorojenčka in majhnega dojenčka je lupinica ponavadi pregloboka in preširoka. Zato je še tako dobro lupinico potrebno malo optimizirati s podpornimi svitki (npr. s tetra pleničkami) in jo na tak način prilagoditi velikosti dojenčka. Hrbtni del mora biti brez blazinic. Vse kar je na hrbtni strani, odstranite, saj morate dojenčku omogočiti ravno podlago od medenice do glave (pri približno 1 mesecu). Če je lupinica pregloboka, podložite spodnji, sedalni del, da bo bolj plitva. Dojenčka tudi v lupinico vedno odložite preko boka, in ga šele nato poravnajte preko medenice na hrbet. Položite podporni svitek (dve tetra plenički zvijte v svitek) pod dojenčkova kolena in pred zapenjalni del. V kolikor opazite, da je lupinica še vedno preširoka, založite dojenčka tudi ob strani, pri medenici. Varnostni pasovi morajo biti prilagojeni dojenčkovi višini in morajo segati od ram navzdol. Ko jih zategujete, mora biti med zateznim pasom in dojenčkovo ramo še vedno za en prst prostora. Če imate v lupinici tudi blazinico, ki gre okrog dojenčkove glave, vam priporočamo, da jo odstranite. V poletnih mesecih je to še toliko bolj pomembno, saj se dojenček ohlaja tudi preko glave in s tem regulira telesno temperaturo. Če mu glavica pade na stran, ko zaspi, pa jo zopet podprite samo s tetra pleničko. Ob strani. Nikoli preko glave. Dojenček naj bo v njej največ 1,5 ure. Priporočamo vam, da dojenčka po tem času vzamete iz lupinice, ne glede na to ali spi in ga odložite na ravno podlago za vsaj 15 min. Šele po tem nadaljujete z vožnjo naprej.

2. Koliko naj bo dojenček oblečen v lupinici?

Naj še enkrat povzamemo. Pedosana priporoča, da dojenčka oblečete v največ dve plasti (tanki) in ga raje pokrijete z debelejšo odejo. Namreč, ko bo dojenčku v lupinici postalo vroče, ga boste lahko odkrili. Ni dovolj, da samo odpnete zimsko vrečo ali bundico. Ko se bo avto segrel, boste dojenčka lahko odkrili in ko ga boste vzeli ven iz avta, spet pokrili. Med vožnjo mu snemite kapo.
Dojenček bo varno pripet takrat, ko ne bo preveč oblečen in bo imel varnostne pasove čvrsto ob telesu ter mu bodo segali iz vrha ramen navzdol preko telesa.


Ni komentarjev:

Objavite komentar