ponedeljek, 22. oktober 2018

Dojenček naj bo čim več na tleh


Dojenček se rodi popolnoma nemočen in odvisen od tistega, ki zanj skrbi. Razvoj se bo intenzivno odvijal iz dneva v dan. Kako se dojenček razvija, je odvisno od potenciala, ki ga je dobil od staršev, okolja, v katerem odrašča in dobrih / zdravih usmeritev.

Prve dni življenja bo dojenček večino časa prespal. Po dveh tednih življenja pa bo vsak dan več buden, željan raziskovanja samega sebe in okolja, v katerem bo živel.

Za gibalni razvoj dojenčka je, poleg ustreznega rokovanja z njim, zelo pomembno, da je veliko na tleh, na čisti, trdi, oblazinjeni in nedrseči podlagi. Ob tem bo imel priložnost raziskovati svoje telo. S poskusi in ponavljanjem, kako doseči gibalni premik, bo zgradil dobre temelje za graditev svoje telesne sheme in krepitev samozavesti - da zmore sam.

Dojenček potrebuje v povprečju 4000 ponovitev, da mu uspe samemu narediti premik. Če za to nima priložnosti in je omejen s pripomočki, kot je na primer počivalnik, nima možnosti se učiti in poskušati. Omejevanje z različnimi pripomočki zelo slabo vpliva na dojenčkov gibalni razvoj. V njih dojenček ne more menjati položajev in je v prisiljeni drži, kar pogosto vpliva na neskladje mišičnega tonusa. V prvih mesecih življenja dojenčki zelo pogosto pridobijo neskladje mišičnega tonusa ali Ekstenzijski vzorec. Vzroki tega so v neustreznem rokovanju z dojenčkom, prepogosta uporaba počivalnikov in lupinice ter stalno odlaganje na hrbet.

Hrbtni položaj je najmanj spodbuden za gibalni razvoj. Dojenčka odlagajte na tla, v različne položaje. Dokler se ne bo zmogel sam obrniti, ga vi obračajte v različne položaje (na bok, na trebuh in nazaj).

Jana Morelj: ˝Dokler te ne razveseli otroček in se ne poglobiš v njegov razvoj, te okolica zasipa s kupom "modrosti" predvsem pa s povečini preživetimi nasveti. Največkrat slišana je bila tista, da dojenčki na začetku itak samo spijo, jejo in kakajo. Seveda vse to počnejo, ampak zelo hitro se začnejo tudi zavedati okolice, jo opazujejo in sledijo našim prijemom ter gibom. Njihov razvoj je odvisen predvsem od staršev, zato je prav, da se potrudimo in poskrbimo, da bo ta pravilen.˝

Ni komentarjev:

Objavite komentar