sreda, 22. november 2017

W SEDENJE DOJENČKA ALI ŽABJI SED


W sedenje dojenčka ali žabji sed je takrat, ko se dojenček usede z medenico nizko na tla, na sredino med obema nogama, noge pa ima ob straneh v pokrčenem položaju (v kolku, kolenu, pogosto pa tudi v gležnju). Hrbet ima lahko malo zaobljen, rotacije v trupu pa so močno omejene.
Glavni razlog za takšen položaj je nižja mišična aktivnost ali hipotonija. Drugi in tretji pa pomanjkanje kontrole ravnotežja in nestabilnost v nekoliko višjem položaju sedenja. Vse skupaj lahko vodi do slabšega razvoja motoričnih sposobnosti (predvsem na ravnotežje).
Otrok običajno ne prehaja z obema rokama preko navpične srednje linije telesa, ki deli telo na levo in desno polovico. Pri tovrstnem sedenju pride do notranje rotacije stegnenice in do povečanega natega stranskih kolenskih vezi na notranjem delu. V tem popožaju je rotacija telesa omejena ali je celo preprečeno gibanje v medenici. Dojenček ne more potisniti svoje teže vstran in se odriniti od leve ali desne strani svojega telesa. S težo je ves čas v sredini, kar ni ugodno za razvoj hrbtenice. Potrebna je rotacija, da se gradijo rotatorji trupa in stabilna medenica. Posledice tega položaja, se lahko kažejo kasneje v življenju, kot bolečina v križu.
Kadar se dojenček usede na opisan način, ga povabimo z igračko, da bi zamenjal položaj, se obrnil v eno strani in popravil položaj nog.V kolikor tega ne zmore sam, moramo biti pozorni, da se ne zasedi v temu položaju in ga s popravljanjem tudi preprečevati. Z ustreznimi vajami in predvsem vztrajnostjo, bomo dojenčka uspešno odvadil w-seda in ga naučili, kako se lahko sam popravi in z rotacijami prehaja v različne položaje sedenja.


1 komentar:

  1. Imam leto in 2meseca starega otrocka ki tako sedi. Lahko kaksno vajo opisete? Hvala

    OdgovoriIzbriši