četrtek, 6. april 2017

Dojenček naj shodi SAM!

Največja naložba za dojenčka od rojstva do hoje je, da ima veliko priložnosti raziskovati svoje telo. 
Od popolnoma nemočnega stanja ob rojstvu, se v povprečju enega leta »zgodi« hoja po dveh nogah. 

Ker vsak dojenček na svet pride s svojim potencialom in gensko zasnovo, ga ne moremo postavljati v nek okvir, kdaj bi se moralo nekaj zgoditi. 

Zato starši, ne prehitevajte njegovega razvoja! Ne postavljajte ga v položaj, do katerega ni prišel sam. S prehitevanjem in postavljanjem v neustrezne položaje mu zelo škodite. Raje mu zagotovite takšne pogoje, da bo imel priložnost se učiti, ponavljati in sam doseči premik. Odlagajte ga na tla, na oblazinjeno in nedrsečo podlogo.

Razvojni mejniki si bodo sledili v pravem sosledju, ob pravem času in ob njegovem tempu.

Najbolj pomembna razvojna faza je kobacanje. Takrat je tudi čas, da v prostoru umaknete zanj nevarne predmete, zavarujete stopnišče in ga ne omejujete s stajico. Ob tem se bodo zgodili že prvi poskusi za vstajanje, sedanje, lovljenje ravnotežja in prestreznih reakcij. S poskusi se bo naučil kako se odzvati v dani situaciji.









Bolj kot hoja naprej, se mora zgoditi prenos teže na stran iz noge na nogo in vrtenje okoli svoje osi v stoječem položaju. Z vajami na naših uricah starše učimo kako spodbujati omenjene premike. S tem se vrši tudi mišična moč, ki je še kako pomembna za samostojno hojo.



Starši pogosto še vedno ne morejo iz svoje kože in vodijo dojenčke za roke in jih učijo hoje. S tem zelo škodijo in podaljšujejo razvoj samostojne hoje. S postavljanjem na noge in vodenjem za roke lahko škodijo razvoju spodnjih okončin, dojenčku odvzamejo občutek za ravnotežje in najpomembnejše, težišča ne znajo prenesti naprej. 

Z vodenjem za roke, boste podaljšali razvoj hoje. Hoja bo bistveno slabša, kot takrat ko dojenček shodi sam. Do samostojne hoje se mora vse »poklopiti«, da je dojenček ob tem suveren, samostojen in stabilen. Ob tem se bo razvijal v samozavestnega, veselega in srečnega otroka. 

To je dobra naložba za življenje, saj je tudi nam najlepše takrat, ko nekaj dosežemo SAMI!


Ni komentarjev:

Objavite komentar