četrtek, 1. december 2016

Oprema, ki jo potrebujemo ob prihodu dojenčka

V pričakovanju dojenčka starši skrbno pripravijo vse za prihod novega družinskega člana. Seznam pripomočkov je lahko zelo obširen. Pogosto slišimo, da starši ne vedo kaj  bodo res potrebovali. Z našim nasvetom vam želimo olajšati izbiro in vas nagovarjamo k premisleku za dober nakup.

Po našem mnenju so  stvari, ki jih bodoči starši potrebujete ob prihodu dojenčka tile:

·         LUPINICA najbolj varen pripomoček za vožnjo dojenčka takoj po rojstvu. Primeren pripomoček zgolj za vožnjo v avtu, ne za vozičkanje in preživljanje dojenčka daljše obdobje v njej. Seveda je zelo pomemben položaj dojenčka v lupinici.

·         VOZIČEK naj bo vaša izbira, glede na vaš način življenja, uporabe in funkcije. Športni del vozička mora imeti varnostni lok.

·         POSTELJICA ali ZIBKA glede na možnosti vašega prostora. Zibka je dobra izbira ob prvih mesecih dojenčka, saj jo lahko premikate (vozite) iz prostora v prostor.

·         BANJICA je najboljša možna izbira za kopanje dojenčka. Idealno bi bilo, da bi kopali dojenčka v veliki banji, da bi lahko »plaval«, lebdel ali čofotal v vodi. Ne potrebujete nobenih podlog, stolčkov ali kaj podobnega za v banjico.

·         BLAZINA ZA NA TLA v velikosti vsaj 180x100 cm. Blazina naj bo nedrseča in debeline vsaj 0,5 cm. Dojenček mora biti na tleh, saj prinese na svet potencial, ki ga mora razviti. Če nima priložnosti za gibanje, je pri tem omejen. Dajte mu priložnost in čas, da spoznava svoje telo.

·         NOSILKA je praktična izbira, ko je zunaj slabo vreme in greste lahko z dojenčkom vseeno ven. Seveda niso vse nosilke dobre. Za dobro izbiro je zelo pomemben položaj dojenčka v njej. Praktična je tudi za po terenu, kjer ne morete iti z vozičkom.

·         STOLČEK ZA HRANJENJE sicer potrebujejo starši kasneje, zato ni nujno, da ga kupite že pred prihodom dojenčka. Dojenčka lahko namestite v stolček za hranjenje šele takrat, ko dobro sedi. Zelo pomemben je položaj v njem. Nujno je, da dojenček sedi v stolčku s pokrčenimi koleni in s stopali na podlagi. Leseni Trip trap stolčki omogočajo dober položaj dojenčka med hranjenjem.

Pripomočki, ki jih po našem mnenju NE  potrebujete:

·         LEŽALNIK/POČIVALNIK ni spodbuden za dojenčkov razvoj. V njem dojenček počiva in njegove mišice niso aktivne. Položaj dojenčka v njem ni dober. Raje odložite dojenčka na tla, na trdo in ravno podlago (blazino). Če bi se ta pripomoček uporabljal res kratek čas, npr. v času kosila z družino, da je tudi dojenček pri mizi, ne bi bilo težav. Žal je uporaba tega pripomočka veliko večja.

·         STAJICA dojenčka omeji pri gibanju. Ko se dojenček začne gibati po prostoru, mu morate to zagotoviti. Naj raziskuje prostor. Seveda mu odmaknete zanj nevarne predmete in zavarujete stopnišče. Stajica bi bila primerna zgolj takrat, ko želite dojenčka odložiti v varen prostor, da greste na stranišče, ko pride pismonoša,... Zato ne potrebujete stajice, saj lahko za to uporabite posteljico, katero spustite na najnižji nivo.

·         HOJICA se, na srečo, skoraj ne uporablja več. To je pripomoček, ki omogoča dojenčku gibanje po prostoru. V hojici so dojenčki že predno shodijo in kot so se sposobni sami dvigniti v stoječ položaj. Zato je drža v njej prisiljena in spodbuja odrive iz prstov in ne celega stopala.

Z našimi nasveti staršem omogočamo dobro izbiro pri vsem naštetem. Nameščamo in podlagamo dojenčke v lupinici in športnem vozičku. Presodimo kdaj gre lahko dojenček v stolček za hranjenje. Demonstriramo kopanje dojenčka. Na voljo smo staršem za vsa vprašanja, ki se vam pojavljajo.

Naj bo vaša izbira prava izbira. Najpogosteje je zdrava mera vsega najboljša.








Ni komentarjev:

Objavite komentar